Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Arıcı: Doğal Gıdaları Tüketirken Dikkat Edilmeli

Yıldız Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Muhammet Arıcı, doğal gıdaların her zaman olduğu gibi tüketilmesinin doğru olmayabileceğini vurgulayarak, gıdanın pişirme veya fermantasyon gibi bir işlemden geçirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirtti. Bazı maddelerin pişirilmeden veya mayalanmadan tüketilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Arıcı, gıda üretiminde sürdürülebilirliğin önemine de değindi.

Prof. Dr. Arıcı, geleneksel ürünlerin modern endüstriyel koşullarda üretilmesinin sürdürülebilirlik için önemli olduğunu söyleyerek, bu sürecin gıda güvenliği ve standartlar açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Aynı zamanda, gıda katkı maddelerinin endüstriyel üretimindeki rolünü ve ambalajların gıda güvenliğindeki yerini de vurguladı.

Arıcı, sosyal medyada doğal gıdaların yanlış anlaşıldığını ve ambalajlı gıdalara yönelik olumsuz bir algı oluşturulduğunu belirtti. Doğal bir bitkinin içerisinde toksik maddeler bulunabileceğine dikkat çeken Arıcı, bu nedenle gıdaların doğru şekilde işlenip tüketilmesi gerektiğini savundu.

Çiğ tüketilen bazı gıdaların zararlı olabileceğine de değinen Prof. Dr. Arıcı, toksik olabilen mantar türlerinden tutun da çiğ sebzelerin aşırı tüketiminin guatr hastalığına neden olabileceğini aktardı. Ayrıca, iklim değişikliğinin gıda üretimine olan etkileri ve üreticilerin alması gereken önlemler hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

Arıcı, son olarak tüketicilere sorumlu ve bilinçli tüketim yapmaları çağrısında bulunarak, beslenme alışkanlıklarında dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!