Tarifelere rağmen Çin’in ihracatı arttı

Çin İhracatı Nisanda Yükseldi, İthalat Azaldı

Çin Gümrükler Genel İdaresi’nin verilerine göre, nisanda Çin’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 artarak 315,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 0,2 azalarak 219,5 milyar dolar oldu. Bu durumda ülkenin dış ticaret fazlası 96,1 milyar dolar olarak hesaplandı.

Çin’in ABD’ye ihracatı yüzde 21 azalırken Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerine yüzde 20,8 ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yüzde 8,2 arttı.

Analistler, artışın Çin’in ABD’nin uyguladığı tarifelere karşı direncini gösterdiğini ifade etti. Öte yandan, Çin’in ihracatı yılın ilk 3 ayında yüzde 6,9 artarken ithalatı yüzde 6 gerilemişti.

Ülkenin ihracatı mart ayında yüzde 12,4 artış göstermişti. Bu artışta, Çinli üreticilerin ABD’nin gümrük tarifelerini artırma olasılığına karşı önlem olarak büyük miktarlarda ön sevkiyat yapmalarının etkili olduğu belirtiliyor.

Amerikalı ve Çinli yetkililer, tarife müzakereleri için bugün İsviçre’de bir araya gelecek. Görüşmelerde ABD tarafını Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Çin tarafını ise Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng temsil edecek.

İki ülke arasında başlayan tarife restleşmesi sonucunda ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifelerini yüzde 145’e kadar yükseltirken, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük vergisi uygulamıştı. Washington yönetimi diğer ülkelere getirdiği ek tarifeleri 90 gün ertelemişti ancak Çin’e yönelik tarifeler yürürlüğe girmişti.

Related Posts

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir