Sağlık Bakanlığı, sosyal medyada ‘kanser haftası’na ilişkin paylaşımlarını sıklaştırdı: Ancak kanserle mücadele ve aşılamaya bütçe yok!

Kanser hastalarının ulaşımdan konaklamaya, beslenmeden ısınmaya, ilaçlardan sağlık giderlerine kadar karşılamakta zorluk çektiğini ifade eden sağlıkçılar, “Devlet birçok gideri bütçe çerçevesinde tam olarak yerine getirmezken, kanser hastaları da düşük ücret ile geçim sıkıntısı içinde kanser tedavileri ile baş başa bırakılmış terkedilmiş durumda” yorumunu yapıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle “kanserle mücadele” temalı paylaşımlar art arda yapılıyor. Ancak sağlık emekçileri, kanser hastalarına bütçe ayrılmamasına dikkat çekiyor. Eski Sağlı Bakanı Fahrettin Koca’nın “ücretsiz HPV aşısı” sözünün üzerinden 2,5 yıl geçtiğini anımsatan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, “Kanserle mücadeleye ve aşılama hizmetlerine bütçe yok” dedi. Yalçınkaya, “2015’in ilk 2 ayında kamu özel işbirliği projelerine 20 milyar 378 milyon TL harcandı. Aynı dönemde kanserle mücadele faaliyetlerine 6 milyon 854 bin TL, aşılama hizmetlerine ise 1 milyar 377 milyon TL harcandı. Sağlık Bakanlığı 2025 yılı ilk 2 ayında yapmış olduğu toplam 175 milyar giderin yüzde 13’ünü kamu-özel işbirliği projelerine harcadı” ifadelerini kullandı.

‘TERKEDİLMİŞ DURUMDALAR!’

Özellikle 60 yaş üzeri emekli kanser hastalarının destekleyici tedavi maliyetlerinin karşılanmadığını belirten Yalçınkaya, “Kanser hastaları; ulaşımdan il dışı tedavilerde konaklamaya, beslenmeden ısınmaya, ilaçlardan sağlık giderlerine kadar karşılamakta zorluk çekiyor. Devlet birçok gideri bütçe çerçevesinde tam olarak yerine getirmezken, kanser hastaları da düşük ücret ile geçim sıkıntısı içinde kanser tedavileri ile baş başa bırakılmış, terk edilmiş durumda” dedi.

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı