Meta, özelliklekonuşma güçlüğü çeken hastalar için çığır açan bir yöntem üzerinde çalışıyor. Beyin sinyallerini elektroensefalografi (EEG) ve manyetoensefalografi (MEG) yöntemleriyle okuyan yapay zeka, kişinin ne düşündüğünü tahmin edebiliyor. Üstelik, bu teknoloji beyin implantlarına gerek kalmadan kullanılabiliyor.
İlk denemelerde EEG ve MEG yöntemleri ayrı ayrı test edildi. Sonuçlar oldukça dikkat çekici:
-
EEG ile yapılan tahminler, günümüzde kullanılan beyin implantlarına yakın bir doğruluk seviyesine ulaştı.
-
MEG yöntemi ile yapılan tahminler ise %80 doğruluk oranına erişerek büyük bir başarı sağladı.
Ancak MEG yöntemi, manyetik olarak korunan özel odalar gerektirdiği ve deneklerin test sırasında hareketsiz kalması gerektiği için uygulanması oldukça zor bir süreç olarak görülüyor.
TESTLER DEVAM EDİYOR
Meta, ilk testlerde başarıya ulaşmasına rağmen şu an için yalnızca sağlıklı bireyler üzerinde çalışıyor. Beyin hasarı almış bireylerde aynı başarı oranının yakalanıp yakalanamayacağı belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda Meta, 35 gönüllü ile denemelerine devam ederken, projeye destek sağlamak amacıyla Rothschild Vakfı Hastanesi’ne 2,2 milyon dolarlık bir bağış yaptı.
META GERİDE KALMIŞ OLABİLİR
Meta, yapay zeka alanında kendi dil modellerine sahip olsa da, sektördeki rekabet giderek kızışıyor. Özellikle ChatGPT ve DeepSeek gibi yapay zeka modellerinin piyasayı hızla domine etmesi, Meta’nın geride kaldığı yönündeki yorumları artırıyor.
Ancakyapay zeka ile beyin okuma teknolojisi Meta için yepyeni bir fırsat olabilir. Yapay zeka dünyasının her geçen gün daha da hareketlendiği bu dönemde, Meta’nın bu çığır açan gelişmeyleyarışı yeniden şekillendirmesimümkün mü? Önümüzdeki süreçte teknoloji dünyası bu sorunun yanıtını bekliyor
More Stories
Apple, uygun fiyatlı iPhone 16e modelini tanıttı!
PlayStation Plus’tan mart ayında kaldırılacak oyunlar
Dev asteroitin Dünya’ya çarpma ihtimali yükseldi: NASA yeni verileri paylaştı