Kayıt dışı denetimlerinde 7,4 milyar lira ceza kesildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2024’te 7,4 Milyar Lira Cezai İşlem Uyguladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürüttüğü saha denetimlerinde 7,4 milyar lira ceza kesti. Bakan Mehmet Şimşek, bu yıl vergiye gönüllü uyumu gözetirken bir yandan da kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi artırarak yeni bir safhaya geçeceklerini belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında gerçekleştirdiği saha denetimleri 1,1 milyonu aşarak önemli bir adım attı. Bakan Şimşek, geçtiğimiz yılda vergi cezalarında etkinliği artırmak amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yapıldığını ve kayıt dışı çalışan mükelleflere artırımlı cezalar öngörüldüğünü açıkladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağına karşı analizler yaparak uyumsuz mükellefleri tespit ediyor ve bu doğrultuda denetimlerini gerçekleştiriyor. Yapılan denetimlerde birçok sektörde KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni gibi konular incelendi ve 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda 7,4 milyar lira ceza kesildi.

  • 32 bin 255 kişinin vergi kaydı olmadan kayıt dışı çalıştığı tespit edildi.
  • 376 bin yeni mükellef kira geliri beyannamesi verdi.
  • 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile yaklaşık 600 milyon dal makaron denetlendi.
  • 132,5 milyar lira kayıt dışı hasılat için izaha davet ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı.

Bakan Şimşek, vergiye gönüllü uyumu artırmak amacıyla ceza tutarlarında önemli artışlar yapılacağını ve kayıt dışılıkla mücadelelerinin kesintisiz devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir