İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA Almanya’da Yapılacak Deneyde Tam Zamanlı Yatalaklık Öneriyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Almanya’da yapılacak olan deneyde, mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmak için gönüllülere para karşılığında “tam zamanlı yatalaklık” öneriyor. Deneyde yemek yemek, su içmek, tuvalete gitmek hatta video oyunu oynamak bile yalnızca yatarak yapılacak.

AYAKTA DEĞİL! YATARKEN TEST EDİLECEK

NASA’nın insan araştırmaları programından Dina Fine Maron, deneyin uzun süreli uzay yolculuklarının etkilerini anlamayı amaçladığını ifade ederken, detaylar sıra dışı: Katılımcılar baş aşağıya eğik pozisyonda yatıyor ve 60 gün boyunca ne olursa olsun oturmalarına asla izin verilmiyor.

Daha önce aynı deneye katılan gönüllü Andreas Joshi ise yaşadıklarını NASA’nın podcast’inde anlattı. Joshi, ilk gece yaşadıklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“İlk gece sırt ağrısı ve nefes darlığıyla geçti. Organlar başa doğru kayıyor ve göğse baskı yapıyor. İnanılmaz bir his!”

Ancak Joshi üçüncü günden sonra bu duruma alıştığını ve beşinci gün itibarıyla “yeni normali” benimsediğini söylüyor. En zor kısmı mı? Yürümek değil, oturmak!

24 SAAT KAMERALI TAKİP

Gönüllüler yataktan bir saniyeliğine bile ayrılamıyor. Her hareketleri kamerayla izleniyor, diz kırmak bile yasak. Deney kapsamında yapılan testler arasında kan alımları, MRI taramaları ve bilişsel ölçümler bulunuyor.

HEDEF: SAĞLIKLI ŞEKİLDE MARS’A ULAŞMAK

Nörolog Seward Rutkove bu deneyin Mars’a yapılacak altı aylık görevleri simüle ettiğini dile getirirken, NASA’nın asıl hedefi net:

Ay’a ve Mars’a giden astronotların görev esnasında fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kalmasını sağlamak. 2028’e kadar onlarca gönüllü üzerinde tekrarlanacak bu testler, insan vücudunun uzaya uyum sağlama kapasitesine dair önemli ipuçları verecek. Elektriksel kas uyarımı ve denge eğitimi gibi yöntemlerle, astronotların Dünya’ya döndüklerinde yeniden yürüme ve görev yapma hızlarının artırılması hedefleniyor.

 

Related Posts

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.

Altı yıl boyunca yeni gibi kalacak telefon modelleri açıklandı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, yazılım güncelleme politikasında önemli bir değişikliğe gitti. Şirket, bazı modellerine 6 yıla kadar Android ve güvenlik güncellemesi sunacağını duyurdu.

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti: Öğrenciler keşfedilen bir cisme ‘RTE’ adını verdi

Yozgatlı öğrenciler, 10 yeni gök cismi keşfetti ve keşfedilen asteroitlerden birine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harfleri olan ‘RTE’ adını verdi. Öğrenciler, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) projesi kapsamında analiz ettikleri görüntülerle bu keşfi gerçekleştirerek sertifika aldı.