Gizli sekmede yaptığımız her şey gerçekten gizli kalıyor mu?

Güvenlik İçin Gizli Sekme Kullanmak

Özellikle başkalarına ait bilgisayarlarda veya paylaşılan cihazlarda gezinirken, gizli sekme modunun güvenli bir seçenek olduğunu düşünen birçok kişi bulunmaktadır. Bu modun ziyaret edilen siteleri ve arama geçmişini kaydetmediğini düşünürler. Ancak, gerçekte durum ne şekildedir?

Tarayıcıların sunmuş olduğu “gizli sekme” ya da “özel mod” özellikleri, tarayıcıda gerçekleştirdiğiniz işlemlerin kaydedilmesini engellemeyi amaçlar. Temel amacı, gezinti yapılan web siteleri, çerezler veya otomatik doldurma bilgileri gibi verileri kaydetmeden, gerçekleştirilen işlemlere iz bırakmamaktır. Bu özellik, örneğin internet üzerinden alışveriş yaparken kişisel bilgilerinizi başkalarının görmesini engelleyerek size gizlilik vaat eder.

Gizli Sekme Gerçekten Gizli mi?

Gizli sekme, tarayıcıda gerçekleştirilen işlemleri kaydetmez ancak bu modda yapılan her şey tamamen anonim veya gizli değildir. Gizli sekme sadece tarayıcı ve cihazınızdaki izleri silebilir ancak internet ortamındaki izlerinizi gizlemez.

Örneğin, internet sağlayıcınız, iş yerinizin ağ yöneticisi veya ziyaret ettiğiniz web siteleri, IP adresinizden cihaz bilgilerinize kadar çeşitli verileri kaydedebilir. Bunun yanı sıra, gizli sekme ile giriş yapılan bazı hizmetler de önemlidir. Örneğin, Facebook gibi platformlarda giriş yaptığınızda, tarama alışkanlıklarınız ve ziyaret ettiğiniz siteler hesabınıza bağlanabilir. Yani, gizli sekme kullanıyor olsanız dahi aktiviteleriniz bir şekilde izlenebilir hale gelebilir.

Related Posts

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Rahvan atları şampiyonluk için koştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Geleneksel Atlı Spor Dalları Federasyonu iş birliğiyle Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 125 rahvan atı ve sporcunun katılımıyla düzenlenen ‘Geleneksel Rahvan At Yarışları’, çekişmeli anlara sahne oldu.