BM’den Türkiye için büyüme ve enflasyon tahmini

Birleşmiş Milletler, Türkiye Ekonomisine Yönelik Beklentilerini Açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler (WESP) 2025 raporunu yayımladı. Raporda küresel ekonomik beklentilerin yanı sıra Türkiye’nin büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi.

Rapora göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3 büyüdüğü tahmin edilirken, 2025’te yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor.

Enflasyonun 2025’te yüzde 43,9 ve 2026’da yüzde 21,6 olması beklenirken, enflasyondaki düşüşle birlikte 2025’te para politikasında hafif bir gevşeme öngörülüyor.

Raporda, hükümetin, enflasyonu azaltmak için mali konsolidasyon tedbirleri uyguladığı ve bu sayede mali açığın daralması ve enflasyonist baskıların azalması bekleniyor.

Küresel Ekonomik Beklentiler

Rapora göre, küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,8 seviyesinde kalacağı tahmin edilirken, 2026’da yüzde 2,9’a yükselmesi bekleniyor.

Küresel ekonominin, çeşitli zorluklara karşı direnç gösterdiği vurgulanan raporda, ancak büyümenin, zayıf yatırım, düşük verimlilik artışı ve yüksek borç seviyeleri ile sınırlı kalarak salgın öncesi seviyenin altında kaldığı belirtiliyor.

Raporda, düşük enflasyon ve devam eden parasal genişlemenin küresel ekonomik faaliyete bu yıl mütevazı destek sağlayabileceği, ancak jeopolitik çatışmalar, artan ticari gerilimler ve yükselen borçlanma maliyetleri nedeniyle belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiliyor.

Ayrıca raporda, ABD’de ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 1,9’a gerileyeceği öngörülürken, Avrupa Birliği’nde büyümenin ise yükselerek yüzde 1,3 seviyesine çıkması bekleniyor.

Raporda ayrıca Çin’de yüzde 4,8, Hindistan’da yüzde 6,6, Fransa’da yüzde 0,8, Almanya’da yüzde 0,3 ve Birleşik Krallık’ta yüzde 1,2 büyüme beklendiği belirtiliyor.

 

Related Posts

Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Nisan ayı itibarıyla Türkiye imalat sektörünün ihracat iklimi, dış talep koşullarındaki ılımlı iyileşmeye işaret ediyor. Ancak bazı pazarlarda üretim daralırken, Orta Doğu bölgesi ekonomik büyüme açısından öne çıkıyor.

21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırında ticareti zorlaştıran uygulamalarda değişikliğe gidilmesi için çağrıda bulundu. Irak Başbakanı Muhammed Şiya …

Asya borsaları coştu: Ticaret anlaşması mı geliyor?

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini sabit bırakmasının ardından pozitif seyir izlenirken, tarifelere ilişkin yeni gelişmeler yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Ticaret gerilimleri sebebiyle Asya genelinde bir …

Yatırımda güvenin adı belli oldu: İşte en çok kazandıran yatırım aracı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Nisan 2025’te en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti. TÜFE ve Yİ-ÜFE ile yapılan hesaplamalara göre altın, diğer tüm yatırım araçlarını geride bıraktı.

Son sağlık siyasetinin komplikasyonu: Tıp eğitiminin yaşadığı kriz

Siyasette sorunları çözmek için ortaya koyduğunuz çözümlerin başka sorunlara yol açabileceğini öngörmek ayrı bir siyasi meziyettir. Sorun üretmek toplumun tabiatındandır ve siyaset bu sorunların çözümünün her şeyden önce teşhisi sonra sağlıklı bir tedavisi için vardır. Bazen uyguladığınız çözüm veya tedavi yolunun komplikasyonları oluyor ve bu komplikasyonlara karşı da ilk uyguladığınız tedavi ile birlikte önleyici tedbirler de almak gerekiyor. Siyaset için burada kullandığımız terminolojinin tıp

ABD’nin ticari ham petrol stokları düştü

ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta önceki haftaya göre 2 milyon varil düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir