Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kurban Bayramı, sıcak yaz günlerine denk gelince Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmenin hayati olduğunu vurguladı.

‘ET TÜKETİMİNDE TADIMLIK MİKTARLAR TERCİH EDİLMELİ’

Bayramın manevi değerinin yanı sıra sağlığın da korunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Boztosun, “Kurban ibadetimiz açısından çok önemli. Bu günleri sağlıklı bir şekilde geçirmeliyiz. Et tüketimimizi mümkünse haşlanmış olarak tercih etmeliyiz. Aynı zamanda diğer sebze ve meyveleri de az miktarda tüketerek dengeli bir beslenme programını sürdürmeliyiz. Özellikle yaz günlerinde su tüketimine de dikkat etmeliyiz. Çünkü fazla et tüketimi sindirimi zorlaştırır ve kalp sağlığını olumsuz etkiler” dedi.

‘ETİ DİNLENDİRİN, TADINI ARTIRIN’

Etin dinlendikten sonra tüketilmesinin sağlık açısından daha doğru olduğunu belirten Prof. Dr. Boztosun, “Hemen kesilen eti pişirip yemek ideal bir durum değil. Mümkün olduğunca dinlenmiş ve rahatlamış etleri tercih etmeliyiz. Bu hem lezzetini artırır hem de sindirim sürecini kolaylaştırır” şeklinde konuştu.

Kalp ve damar hastalarının daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Boztosun, “Tüketilen et miktarı ‘doyumluk’ değil ‘tadımlık’ olmalı. Özellikle belirli bir yaşın üstündeysek ve kalp-damar hastalığımız varsa et tüketimimizi sınırlamalıyız. Ağır yemeklerden kaçınmalı, eti mutlaka sebze ve lifli gıdalarla birlikte tüketmeliyiz. Bu sayede sağlığımızı koruyabilir ve bayramın tadını çıkarabiliriz” diye konuştu.

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Binlerce çalışma değerlendirildi: İşte hafızayı keskin tutmanın en iyi yolu

Çoğumuz zihnimizi keskinleştirmek için Sudoku, Wordle gibi zihnimizi çalıştıran uygulamalara yöneliyoruz. Ancak araştırmalar giderek hafızayı, odaklanmayı ve beyin sağlığını artırmanın en iyi yollarından birinin egzersiz olduğunu gösteriyor. İşte detaylar!