Sabit kur ilaç krizini derinleştiriyor; psikiyatri tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar piyasada bulunamıyor

Antidepresan, DEHB ve Bipolar Bozukluk İlaçları Türkiye’de Bulunamıyor

Türk Eczacıları Birliği, sabit döviz kuru sebebiyle yeni ilaçların Türkiye pazarına giremediğini duyurdu.

Türkiye’de ilaç fiyatlandırmasında kullanılan sabit döviz kuru politikası, ülkeye yeni tedavilerin girişini engelliyor. Bu yıl, 1 Euro 21.67 TL olarak sabitlenmiş durumda. Ancak bu kur seviyesi, ithal ilaçların Türkiye piyasasına girişini zorlaştırıyor.

Taner Ercanlı, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyesi, bazı ilaç firmalarının düşük kar marjı nedeniyle Türkiye’ye ilaç tedarik etmediğini belirtti. Majör Depresif Bozukluk (MDD), Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Bipolar Bozukluk gibi rahatsızlıklarda kullanılan psikotrop grubu ilaçlarda tedarik sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Ercanlı, sadece mevcut ilaçların değil, aynı zamanda yeni tedavilere yönelik ilaç moleküllerinin de Türkiye’ye ulaşmadığını belirtti:

“Firmalar, düşük fiyatlar sebebiyle Türkiye’ye ilaç getirmiyor. Hatta bu yeni ilaç moleküllerinin tedavi seçeneklerine girişini de engelliyor.”

Özellikle biyoteknolojik ve nanoteknolojik özelliklere sahip akıllı ilaçların Türkiye’de kullanılamadığına dikkat çeken Ercanlı, bu durumun sadece hastaların reçeteli ilaçlara erişememesi değil, aynı zamanda yeni tedavi seçeneklerinden mahrum kalınması anlamına geldiğini vurguladı.

“Biz eczacılar olarak ilacın erişilebilir olmasını istiyoruz. Hasta reçetesiyle geldiğinde ilaca ulaşılabilmeli. Bir ilacın bile eksik olması bizim için önemlidir. Her zaman söylediğimiz bir şey var: En pahalı ilaç, ulaşılamayan ilaçtır.”

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı