Karın ağrısını hafife almayın! Belirti vermeden sessizce ilerliyor

Pankreas Kanseri ve Whipple Ameliyatı: Prof. Dr. Burak Işık’tan Bilgiler

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burak Işık, pankreas kanseri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Pankreas kanserinin erken belirti vermemesi nedeniyle genellikle geç tanı alındığını belirten Prof. Dr. Işık, doğru cerrahi müdahaleyle bu ölümcül hastalığa karşı büyük bir yaşam şansı olduğunu ifade etti.

Özellikle pankreas başı, onikiparmak bağırsağı ve safra yolları bölgesindeki tümörlerde uygulanan Whipple ameliyatının, cerrahi dünyada ustalık gerektiren bir operasyon olduğunu belirten Prof. Dr. Işık, bu ameliyatın hayat kurtarıcı etkisi yüksek olduğunu ancak her cerrahın cesaret edemediği bir operasyon olduğunu aktardı.

Whipple ameliyatının tümörü çıkarmakla kalmayıp sindirim sistemini de yeniden inşa ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Burak Işık, ameliyatın yalnızca teknik değil aynı zamanda fizyolojik bir hassasiyet gerektirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Işık, pankreas, safra yolları ve onikiparmak bağırsağında gelişen hastalıkların belirtilerinin genellikle önemsenmediğine dikkat çekerek, karın ağrısı, mide bulantısı, sarılık gibi şikayetlerin bu bölgelerdeki hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi. Erken tanı ve zamanında cerrahi müdahalenin yaşam süresi ve kalitesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Whipple ameliyatının günümüzde daha güvenli hale geldiğini belirten Prof. Dr. Işık, gelişmiş teknoloji ve cerrahi ekiplerin deneyimi sayesinde hastalara yaşam süresi ve kalitesi açısından büyük avantajlar sağladıklarını ifade etti. Karın bölgesinde kronik şikayetleri olanların uzman görüşü almadan geç kalmadan harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Kilis Eğitim

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı