Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Borsa İstanbul Grubu, pay piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarının takas tarihine ilişkin açıklamada, Borsada takas tarihinin T+1 olarak revize edilmesi yönünde görüşlerin alınacağı değerlendirme sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Borsa İstanbul Pay Piyasası’nda işlem gören sermaye piyasası araçları için takas tarihi, işlem gününü takip eden ikinci iş günü (T+2) olarak uygulanmaktadır.

Son dönemde küresel finans piyasalarında takas süresinin kısaltılması yönünde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Borsa İstanbul, ABD’nin 28 Mayıs 2024 tarihinde “T+1” geçişini gerçekleştirdiğini, AB, İsviçre ve İngiltere’nin ise “T+1” sistemine geçiş için 11 Ekim 2027 tarihini hedeflediğini belirtti.

Yurt içi piyasalarda takas sürelerinde çeşitli uygulamalar olduğu vurgulanan açıklamada, borçlanma araçlarının takasında işlem günü takas sistemi kullanıldığına dikkat çekildi.

“HACİM YÜZDE 25 ARTABİLİR”

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, T+1’e geçilmesiyle yatırımcıların daha hızlı mal taşıyabileceğini ve hacimde en azından yüzde 25 kadar bir artış olabileceğini ifade etti.

Ekeke, Türkiye’nin T+1 sistemine uyum için altyapı ve alışkanlık konularında zorluklar yaşanabileceğini belirterek, ABD’de tahvil takas süresinin iki ya da üç günde olduğunu hatırlattı.

Türkiye’de borçlanma araçlarındaki uygulamaların bile T+1’in uygulanmadığını belirten Ekeke, yatırımcıların Borsa İstanbul’da T+1 sistemine adapte olmasının kolay olabileceğini ifade etti.

Ekeke, T+1’e bir adapte olmanın Borsa İstanbul’daki hacim sorununu çözmekte etkili olabileceğini ve para geç gelecek psikolojisini değiştirerek yatırımcılar için avantajlı bir durum olabileceğini söyledi.

“ARACI KURUMLARIN ALTYAPISI TAKAS SÜRESİ DEĞİŞİMİNE KOLAYCA ADAPTE OLABİLİR”

Sertaç Ekeke, aracı kurumlarda takas süresi değişimine kolayca adapte olunabileceğini belirterek, aracı kurumların ortak yazılımlar kullandığını ve bu altyapının değişimlere kolayca adapte edilebileceğini ifade etti.

Değişime olumsuz bir reaksiyon olmadığını vurgulayan Ekeke, aracı kurumlar tarafında takas süresindeki değişime hızlı bir şekilde adapte olunabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’daki görünüme ilişkin de konuşan Ekeke, hisse senedi fonlarına para girişinin endeksler için önemli olduğunu belirterek, yabancı yatırımcının piyasadan çekildiği görüşüne katılmadığını ve yabancı sermayenin hızla geri dönebileceğini söyledi.

“TÜRKİYE FİNANSAL HİZMETLERDE BİR MARKA”

Ekeke, Türkiye’nin finansal hizmetlerde bir marka olduğunu belirtirken, Türk bankacılık sisteminin önemli olduğunu ve yabancı yatırımcı için cazip olmaya devam edebileceğini ifade etti.

Ekeke, eğer Türkiye’de bir fiyatlama veya satın alma hikayesi olacaksa bunun bankacılık sektörü üzerinden dönebileceğini dile getirdi.

Savunma sanayinde iyi bir noktaya gelindiğini vurgulayan Ekeke, Türkiye için büyüme ve istihdamın önemli olduğunu belirterek, son yılların büyük hikayesinin büyüme olduğunu vurguladı.

Ekeke, Trump’ın Türkiye için dost ülke açıklamasını değerli bulduğunu ve Türkiye’nin küresel ekonomik sistemde önemli bir ülke konumunda olduğunu ifade etti.

 

Related Posts

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Teknoloji devi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Teknoliji devi Panasonic Holdings, Japonya’daki çalışanları da dahil olmak üzere 10 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir