Bu özel etiketler, telefon ve tabletlerde artık mecburi olacak

AB, Akıllı Telefonlar ve Tabletler İçin Yeni Etiket Kurallarını Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni etiket kurallarını hayata geçiriyor ve 20 Haziran’dan itibaren cihazlarda görünmeye başlayacak. Bu etiketler, ürünlerin enerji verimliliği, dayanıklılığı ve onarılabilirlik seviyeleri hakkında bilgi sağlayacak. Benzer şekilde, ev aletleri ve televizyonlar için kullanılan etiketleme modeline dayanan sistem, kullanıcıların çevresel etkileri hakkında daha bilinçli tercihler yapmalarını sağlayacak.




Yeni etiketler, enerji verimliliğini A’dan G’ye kadar derecelendirerek, kullanıcılara cihazların çevresel etkileri hakkında daha bilinçli tercihler yapma imkanı sunacak. Etiketler ayrıca pil ömrü, mevcut şarj döngüsü sayısı, onarılabilirlik ve dayanıklılık için ayrı harf notları içerecek. Ayrıca toza ve suya dayanıklılık bilgilerini IP sınıflandırmasıyla gösterecek.

Bu yeni düzenleme sadece akıllı telefon ve tabletleri değil, kablosuz sabit hatlı telefonları da kapsayacak. Ancak, rulo şeklinde yuvarlanabilir ekranlara sahip akıllı telefonlar şu anda bu kapsamın dışında tutulmaktadır. Windows tabanlı tabletler ise, bilgisayarlar için belirlenen farklı düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilecektir.

Yeni etiketleme sistemi, AB’nin cihaz satışıyla ilgili getirdiği tek yenilik değil. Bölgede satışa sunulan donanım ürünlerinin artık “eko tasarım gereksinimlerini” karşılaması zorunlu hale gelmiştir. Bu gereksinimler, cihazların onarılabilir olmasını sağlamak için yedek parça teminini zorunlu kılmaktadır.

Eko Tasarım Gereksinimleriyle Neler Değişiyor?

Eko tasarım gereksinimleri kapsamında, cihazlarda 800 şarj döngüsü sonrasında kapasitesinin en az %80’ini koruyabilen pillerin kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, minimum standartların ötesinde çizik ve düşmelere karşı dayanıklılık özellikleri ve kaynak kodu sunumu sonrası altı ay içinde işletim sistemi güncellemelerinin sağlanması gibi zorunluluklar bulunmaktadır.

Bu düzenlemeler, cihazları yalnızca çevre dostu yapmakla kalmayıp, aynı zamanda kullanıcılar için daha uzun ömürlü ve erişilebilir hale getirmeyi hedeflemektedir. Tüketiciler, bu yeni kurallar sayesinde hem ekonomik hem de sürdürülebilir seçeneklere yönelebilecektir.

Related Posts

Vacheron Constantin yeni modeliyle saat severleri mest etti

Dünyaca ünlü saat markası Vacheron Constantin, Les Cabinotiers koleksiyonuna özel ürettiği yeni modelini tanıttı. “Temporis Duo Grand Complication Openface” adını taşıyan bu eşsiz saat, dakika tekrarlayıcı, çift saniye kronograf ve tourbillon …

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.