Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı, Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüsünü Yakaladı

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı (Solar Orbiter), görevinin beşinci yılında, insanlığın bugüne kadar gördüğü en net ve en ayrıntılı, en yüksek çözünürlüklü Güneş görüntüsünü yakaladı. Bu fotoğraf tüm büyüleyici, donuk sarı ihtişamıyla, Güneşimizin milyonlarca derecelik koronasını ultraviyole ışıkta yakalıyor.

9 Mart 2025’te, yaklaşık 47,8 milyon mil (77 milyon kilometre) uzaklıktan çekilen bu görüntü tek bir fotoğraf değil. Aslında, bir mozaik. Her biri uzay aracının Extreme Ultraviolet Imager (EUI) merceği tarafından çekilen Güneş’in 200 ayrı fotoğrafının bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Sonuç, güneşi daha önce hiç olmadığı kadar net görmemize olmanıza olanak tanıyan 12.544 x 12.544 piksellik bir megaportre.

Görüntünün tam çözünürlükte haline ulaşabileceğiniz sitede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, görüntü Güneş’in bazı temel bileşenlerini sergiliyor. Küreden dışarı doğru çıkan kıvrımlar, gözlerimizin görebildiğinden çok daha öte dalga boylarındaki güneş atmosferi. Güneş yüzeyine daha yakın olanlar, Güneş’in manyetik alanıyla ark oluşturan koyu renkli, filamentli çıkıntılar. Çıkıntılar yaklaşık 10.000 santigrat derece sıcaklığa ulaşır ve milyon derecelik koronadan çok uzakta.

Güneşi gördüğünüzü sanıyorsanız…

Güneşin fotoğrafını çekmek neden bu kadar büyük bir olay diye merak edenlere de söyleyelim, gezegenimizdeki fotoğraf makineleri veya uzay gözlem teleskopları, hatta çıplak insan gözü, güneşi net bir şekilde görebilme yetisine sahip değil. İnsanlar ve geliştirdikleri fotoğraf mercekleri sadece onun parlak ışığını görebiliyor ve buna da en fazla birkaç saniye dayanabiliyor. Dolayısıyla Güneş, bugüne kadar göremediğimiz bir nesneydi. Artık gelişmiş uzay araçları ve mercekler sayesinde onu daha net ve anlaşılır bir şekilde görebilmeye başlıyoruz.

Related Posts

Vacheron Constantin yeni modeliyle saat severleri mest etti

Dünyaca ünlü saat markası Vacheron Constantin, Les Cabinotiers koleksiyonuna özel ürettiği yeni modelini tanıttı. “Temporis Duo Grand Complication Openface” adını taşıyan bu eşsiz saat, dakika tekrarlayıcı, çift saniye kronograf ve tourbillon …

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.