İskenderun Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Üniversite öğrencileri QR kodla fişlenecek!

Akademisyen ve üniversite öğrencilerinin eylemlere katılıp katılmadığını tespit etmek için üniversiteler artık “QR Kod Yoklaması” alacak.

Üniversiteler, Eylemci Öğrencileri QR Kodla Takip Ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına karşı tepkiler devam ederken, üniversite öğrencileri de gözaltına alınıp tutuklanıyor. Ancak, protestolardan vazgeçmeyen üniversite gençliği için yeni bir önlem alındı. Hacettepe Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi gibi bazı üniversiteler, akademisyen ve öğrencilerin dersliklere girişlerini QR kodlar aracılığıyla dijital olarak takip etmeye başlıyor.

Kampüste QR Kodlu Takip Sistemi

Üniversitelere giriş zaten öğrenci kartlarıyla elektronik olarak yapılıyor. Ancak, eylemlere katılan öğrenci ve akademisyenler artık amfilerdeki QR kodlar sayesinde anında tespit edilecek. Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, öğrenci ve akademisyenlerin derse katılımını kontrol etmek için akıllı telefonlara QR kod yüklenmesi gerektiğini belirtti.

Üsküdar Üniversitesi de benzer bir karar aldı. 24 Mart 2025’te başlatılan “QR Kodla Yoklama” sistemi, öğrencilerin varlığını hızlı ve güvenilir bir şekilde tespit etmeyi amaçlıyor. Sistem, akıllı telefon kameraları aracılığıyla QR kod okutarak çalışıyor.

QR Kodu Nasıl Kullanılacak?

Amfilerdeki ekrana telefonlardaki QR kodları okutmak suretiyle öğrencilerin derse katılımları anında belirlenebilecek. Sistem, her 15 saniyede bir yeni bir QR kod oluşturarak güvenliği sağlayacak. Ancak, akıllı telefonu olmayan veya kamerası zayıf olan öğrencilerin eksik olarak kaydedilme riski bulunmaktadır.

Dijital Dönüşümün Öncüleri!

QR kodu, eğitim sektöründe yeni bir dönemi başlatıyor. Öğrenci ve akademisyenleri anında takip etmeyi sağlayan bu sistem, online eğitimde de kullanılmaktadır. Ancak, sistem bazı kesimler tarafından eleştirilmekte ve akademik özgürlüğe zarar verdiği belirtilmektedir.

Akademisyenler, bu uygulamanın öğrenci ve akademisyenleri siyasi amaçlarla takip ettiğini ve akademik özgürlüğe zarar verdiğini belirtirken, üniversitelerin QR kod kullanımı konusunda ilk olduğu kaydedildi. Eğitim sistemindeki bu dönüşüm, özellikle online eğitimi daha kolay ve güvenli hale getirmeyi amaçlamaktadır.