‘Fibrokistik meme değişiklikleri kadınların yüzde 50’inde görülüyor’

Liv Hospital Ankara’dan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sera Yazıcı, fibrokistik meme değişiklikleri hakkında bilgi verdi.

Dr. Yazıcı, “Memenin fibrokistik değişiklikleri kadınlarda sık görülen ve memede ağrı, hassasiyet ve ele gelen kitle şikayetlerine neden olan bir durumdur ve hastalık değildir. Genelde meme dokusundaki bu değişiklikler zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Kanser gelişme riski yoktur. 20-50 yaş arası kadınların yaklaşık yüzde 50’sinde bu duruma rastlanmaktadır, ancak her yaş grubundaki kadınlarda görülebilir. Memedeki fibrokistik değişiklikler, memede var olan bağ dokusunun memenin bir bölgesinde yoğunlaşması sonucu oluşur. Doku içerisinde sıvı toplanırsa kistler de oluşabilir. Ayrıca kahve, çay ve alkol tüketiminin de memedeki ağrı oluşumunda etkili olabileceği düşünülmektedir” diye konuştu.

‘HER İKİ MEMEDE DE GÖRÜLEBİLİR’

Dr. Yazıcı, fibrokistik meme dokusuna sahip bireylerin dikkat etmesi gerekenler ile ilgili, şunları söyledi: “Memede hassasiyet ve ağrı, özellikle memenin dış ve üst kısımlarında daha fazla olur.

Memede veya koltuk altına yakın bölgede ele gelen kitle, bu kitle adet döneminden hemen önce büyüyüp adet döneminden sonra eski boyutuna geri dönebilir. Memede dolgunluk hissi, koltuk altına yayılan ağrı. Bu belirtiler özellikle adet döneminden hemen önce daha fazla hissedilebilir. Bazı kişilerde ise, belirtiler tüm menstrüel siklüs boyunca aynı seviyede seyredebilmektedir. Zaman zaman belirti vermeyebilir. Fibrokistik değişiklikler tek memede görülebileceği gibi, her iki memede de olabilir.”

‘AĞRISI OLMAYAN HASTALARDE TEDAVİYE GEREK YOK’

Dr. Yazıcı, “Memede ağrı veya ele gelen kitle şikâyeti olan her hasta mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Tanı için doktorunuz önce belirtilerinizi sorgular ve ardından meme muayenesini gerçekleştirir. Mamografi veya meme ultrasonu hastanın yaşına ve muayenesine göre ikinci sırada tercih edilir. Tedavi ise, hastanın belirtilerine göre belirlenir. Ağrısı olmayan hastalarda herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Memede ağrı ve dolgunluk hissi gibi belirtileriniz varsa, doktorunuz size nonsteroidal anti inflamatuar ilaç olarak adlandırılan parasetamol veya ibuprofen gibi basit bir ağrı kesici reçete edebilir. Kahve, çay, alkol ve çikolata tüketimini azaltmak, yürüyüş ve egzersiz yapmak ağrının azalmasına yardımcı olabilmektedir. Tedavi sürecinde destekleyici bir sütyenin tercih edilmesinin de faydalı olur. Ayrıca meme üzerine uygulanacak sıcak veya soğuk kompresler de ağrı kontrolünü desteklemektedir. Çok şiddetli ağrılarda doktorunuz bazen doğum kontrol hapları gibi hormon ilaçları reçete edebilir. Fibrokistik değişikliklerin tedavisinde cerrahinin yeri yoktur” dedi.

Meme yapısında herhangi bir değişiklik fark edildiğinde doktora başvurulması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Yazıcı, “Meme veya koltuk altınızda yeni gelişen şişlik/kitle, meme başından akıntı, meme başının içe çökük olması, meme cildinde değişiklik (portakal kabuğu görünümü), adet dönemi sonrası geçmeyen, sürekli olan meme ağrısı görüldüğünde. Ancak memenizdeki tüm değişikliklerin bir sorun olduğu anlamına gelmez. Fibrokistik değişiklikler normal ve yaygındır. Meme kanseri riski taşımazlar” diye konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

Ucuz ve Kalitesiz Gıdalar Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

İş Bırakan Aile Hekimleri Hakkında Yargı Kararı

İş bırakan aile hekimleri hakkında yargı önemli bir karar verdi. Türk Tabipler Birliği karar hakkında açıklama yaptı. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir