Uzaylılar, Dünya ile iletişime geçmeye mi çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, antik bir galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” olarak bilinen gizemli bir sinyal keşfetti. Bu sinyaller milyarlarca ışık yılı uzaklıkta tespit edildi.

UZAYLILAR DÜNYA İLE İLETİŞİME GEÇMEYE Mİ ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, bu derin uzay sinyallerinin, dünya dışı varlıkların Dünya ile iletişim kurma girişimleri olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara delikler ya da çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyor.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama yapan bir hızlı radyo patlaması belirledi. Bu patlamalar çok kısa bir süre içinde gerçekleşti. Bu sinyalin benzersiz kılanı, kaynağının “ölü” bir galaksiye kadar izlenmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR TAKİP EDİLDİ

Daha önce, FRB’lerin genç galaksilerden geldiği düşünülüyordu. Ancak uzmanlar, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar izledi. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksinin son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar keşfedilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer almaktadır.” dedi.

Milisaniyeler içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üretebilen kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının kaynağı tam olarak bilinmese de, genellikle uzak galaksilerdeki ölmekte olan yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB keşfettiler, ancak yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edildi.

Related Posts

Vacheron Constantin yeni modeliyle saat severleri mest etti

Dünyaca ünlü saat markası Vacheron Constantin, Les Cabinotiers koleksiyonuna özel ürettiği yeni modelini tanıttı. “Temporis Duo Grand Complication Openface” adını taşıyan bu eşsiz saat, dakika tekrarlayıcı, çift saniye kronograf ve tourbillon …

Düzce’de hedefi 12’den vurdular: İşte ilk günün şampiyonları

Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde yapılan 2025 Ases U15, U18, U21 Okçuluk Türkiye Şampiyonası’nda ilk günün şampiyonları belli oldu.

Pirinç yufkasından robot yaptılar

Bilim insanları pirinç yufkasından nasıl robot yapılacağını keşfederek robotik uygulamalarda yepyeni olanakların önünü açtı.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Google YZ görüntü oluşturan Imagen 4’ü ücretsiz kullanıma açtı

Google, yapay zekâ destekli görsel üretim teknolojisinde önemli bir adım attı. Şirket, metinden görsele çalışan yeni nesil modeli Imagen 4’ü tanıttı. Şu an yalnızca AI Studio platformu üzerinden erişilebilen model, sınırlı bir süreliğine ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.