Toplum Çalışmaları Enstitüsü’nden çarpıcı araştırma: Türkiye dünya ülkelerinin gerisinde!

Türkiye’nin Gelir Eşitsizliği Problemi

Toplum Çalışmaları Enstitüsü, “Büyük Ayrışma” kavramı üzerinden dünyada ve Türkiye’de gelir eşitsizliğinin boyutlarını inceledi. Enstitü analisti Yağmur Uzunırmak, Türkiye’nin üst gelir grubuna mensup ülkelerle arasındaki ekonomik farkın artmaya devam edeceğine dikkat çekti. Uzunırmak’a göre, Türkiye istikrarlı ve yüksek büyüme sağlayamazsa ekonomik uçurum daha da açılacak.

Dünya Genelinde Gelir Farkları Artıyor

1960’tan 2023’e kadar küresel gelirlerin arttığı gözlemlenirken, üst gelir grubuna mensup ülkeler bu artıştan daha fazla faydalanıyor. Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’nin gelir eşitsizliğini kapatması için yıllık büyüme oranını artırması gerekiyor.

Türkiye’nin Durumu ve Büyüme Oranı

Yağmur Uzunırmak’a göre, Türkiye’nin %2,91’lik büyüme oranı, üst gelir grubuna yetişmek için yeterli değil. Diğer ülkelerin büyüme performanslarına bakıldığında Türkiye’nin ekonomik yapısının zorluklarla karşı karşıya olduğu görülüyor.

2023 Sonrası Beklentiler

Harvard Growth Lab’in 2031 yılı tahminlerine göre, Türkiye’nin gelir farkını kapatması için daha yüksek bir büyüme performansı göstermesi gerekiyor. Ancak, bu hedefe ulaşmak için daha fazla çaba göstermesi gerekecek gibi görünüyor.

Sonuç

Dünya genelinde gelir eşitsizliği artarken, Türkiye’nin ekonomik uçurumu kapatması için daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Gelir farkının azaltılabilmesi için Türkiye’nin büyüme performansını artırması ve diğer ülkelerle arasındaki ekonomik farkı kapatması gerekiyor.

Related Posts

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bugün kritik gün: Piyasalar ABD-Çin görüşmelerine odaklandı

Bugün İsviçre’de yapılacak olan ABD-Çin müzakereleri öncesi küresel piyasalar karışık seyrediyor.

Türkiye-İngiltere arasında 8 milyar dolarlık kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu söyledi.

Üretici enflasyonu Norveç’te çakıldı

Norveç’te üretici fiyatlarında yaşanan sert düşüş, özellikle petrol ve doğalgaz sektöründeki fiyat gerilemeleriyle bağlantılı olarak dikkat çekti. Mart ayında yüzde 11,5 olarak kaydedilen yıllık üretici enflasyonu, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 2,1’e …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir