Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid Hastalıkları ve Belirtileri

İstanbul’da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tiroid hastalıklarının farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Tiroid bezinin aşırı çalışmasının belirtileri arasında çarpıntı, terleme, sıcak basması, anksiyete, uyku sorunları, titreme, adet düzensizlikleri ve hızlı bağırsak hareketleri gibi durumlar bulunurken, az çalışması durumunda ise kilo artışı, halsizlik, depresyon, cilt kuruluğu, kabızlık ve ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması boyun ağrısına veya hassasiyete yol açabilirken, nodül veya guatr varlığında ise boyun şişliği, nefes darlığı, yutma zorluğu, ses değişikliği ve ağrı gibi sorunlar görülebilmektedir.

Prof. Dr. Emre, tiroid rahatsızlıklarının çoğunda cerrahi müdahaleye gerek olmadığını ancak biyopsi sonucunda tiroid kanseri varlığı veya şüphesi durumunda tiroid bezinin alınabileceğini ifade etti. Büyük guatr durumlarında, tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, cerrahi tedavinin tiroid bezi hastalığının tipine göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

Geçici Ses Kısıklığı ve Diğer Komplikasyonlar

Tiroid cerrahisi sonrasında geçici ses kısıklığının yüzde 1-10 oranında görülebileceğini paylaşan Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tecrübeli bir cerrahın ve kullanılan sinir monitorizasyon sistemlerinin ses kısıklığı riskini azaltabileceğini ifade etti. Tiroid ameliyatı sonrası kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1 civarında olduğunu belirten Emre, cerrahi sonrası kalsiyum düşüklüğüne bağlı sorunların çoğunlukla normale dönebileceğini ancak bazı durumlarda ek takviyelerin gerekebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Emre, tiroid ameliyatının en önemli komplikasyonlarının kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü olduğunu belirtti. Kalsiyum düşüklüğünün, paratiroid bezlerin cerrahi sırasında etkilenmesi sonucu ortaya çıkabileceğini dile getiren Emre, sinirlerin zarar görmesi durumunda geçici veya kalıcı ses kısıklığına yol açabileceğini ancak genellikle bu durumun 6 ay içinde normale dönebileceğini belirtti.

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı