34 ilde doktor kadroları boş; kamu sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar oluşuyor

34 İlde Uzman Hekim Kadroları Boş: Kamu Sağlık Hizmetlerinde Açıklar Oluştu

Türkiye genelinde kamu sektöründe uzman hekim kadrolarının boş kalması, sağlık hizmetlerinde açıkların artmasına neden oluyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son atama kurası sonuçlarına göre, 2.685 uzman hekim pozisyonundan sadece 318’i tercih edildi. Özellikle çocuk sağlığı branşlarında bu durum daha net bir şekilde görülüyor.

BirGün‘ün haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı üçüncü dönem atama kurası sonuçları, bazı branşlarda hekim eksikliğini ortaya çıkardı. 81 ilde açılan kadrolardan 34’ünde hiç tercih yapılmamış olması, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığını gösteriyor. Çocuk acil, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi gibi kritik alanlarda kadro açıkları bulunuyor.

Elde edilen sonuçlar, kamuda hekim kadrolarının dolmaması ve bu durumun çoğunlukla çocuk sağlığı branşlarına yoğunlaşması ile birlikte sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlukları ve düşük ücret politikalarını gözler önüne seriyor. 2024 yılının ilk on ayında bin 550 uzman hekim kamudan istifa ederken, yurtdışında çalışmak için Türk Tabipleri Birliği’nden iyi sağlık belgesi alan hekim sayısı ise 2.500’ü bulmuş durumda.

Related Posts

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Prof. Dr. Boyraz: Her 10 çocuktan 1’i obez

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Uzmanından “Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın” uyarısı

Bakan Memişoğlu’ndan canlı yayında önemli açıklamalar: Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, TRT Haber’de gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 3 milyon insanı tarttık ve boyunu ölçtük. Yüzde 35’i fazla kilolu. Biz şu anda dünyanın en üst seviyesindeyiz kilo anlamında. Yüzde 27’si obez bir de. Yani toplam yüzde 52-55 bandında insanlarımız istediğimiz kiloda değil. O nedenle biz bu kiloyu insanların sağlığı için istiyoruz” dedi.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

İftira atmak bir hastalık mı yoksa huy mu?

Klinik psikiyatri uzmanları, sürekli iftira atma davranışının tek başına bir “hastalık” olarak tanımlanmadığını, ancak sıklıkla “pseudologia fantastica” (patolojik yalan söyleme) ve altında yatan kişilik bozukluklarıyla ilişkili semptomlar sergilediğini vurguluyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı